Kini, masakan Cina kembali ke zaman purba dan mencapai tahap kecemerlangannya melalui pengumpulan pengetahuan praktikal dan pengalaman beribu-ribu tahun dalam masakan. Gabungan warna, aroma, rasa dan penampilan yang sempurna ditekankan melalui bahan-bahan yang paling biasa diubah sehingga menjadi kuasa kulinari. Di Taiwan, teknik memasak dari semua kawasan di China telah bergabung; Orang Taiwan bukan sahaja menguasai kepakaran tradisional Cina tempatan, tetapi juga membangunkan hidangan masakan baharu dengan teknik tradisional. Ciri-ciri ini menarik banyak pelancong ke Taiwan setiap tahun untuk menikmati hidangan istimewa Cina ini, daripada roti kukus kecil hingga ladu rebus.
Makanan tradisional Cina boleh ditemui di seluruh Taiwan, berikutan hidangan gaya Taiwan dan Hakka, gaya masakan yang utama termasuk hidangan dari Fujian, Guangdong, Jiangzhe, Shanghai, Hunan, Sichuan dan Beijing.
Berikut ialah perihalan tentang ciri-ciri dan gaya memasak hidangan yang berbeza dari kawasan yang berbeza:
Taiwan
Perisa asli semula jadi dikekalkan dan tumpuan utama adalah pada hidangan berperisa ringan, segar dan berperisa ringkas. Berkat kepada pengaruh Belanda dan Jepun, makanan mentah dan direbus dengan sedikit air diterima secara meluas.
Fujian
Didominasi oleh makanan laut, lebih baik dikukus, kebanyakannya berperisa ringan, dengan perasa manis dan masam.
Guangdong
Mengandungi pelbagai jenis bahan, berfokus pada hidangan yang berperisa ringan, segar, licin, manis, lazat dan empuk. Kaedah utama penyediaan makanan terdiri daripada menggoreng, membakar, menumis, mengukus dan merebus.
Jiangzhe
Berfokus pada perisa asli, dengan kaedah penyediaan yang terdiri terutamanya daripada merebus, menumis-reneh, mengukus dan menggoreng. Untuk kesemua kaedah tersebut, kawalan suhu merupakan aspek yang paling penting. Perisa ringan tetapi tidak kurang rasa, dan tulang dibuang sambil mengekalkan bentuknya.
Shanghai
Hidangan yang termasyhur di antarabangsa berasal dari sini. Perisa tempatan dipatuhi dan kebanyakan hidangan berminyak, direndam dalam sos dan berwarna terang.
Hunan
Rasa masam, panas dan kaya merupakan rahsia di sebalik hidangan popular dari kawasan ini, dengan bakon salai ialah hidangan istimewa yang terkenal. Hidangan dari Hunan dan Sichuan terdapat beberapa persamaan, dengan banyak hidangan yang pedas kerana menggunakan lada merah yang banyak.
Sichuan
Terkenal dengan hidangan berperisa pedas kerana lada merah kering dan segar digunakan semasa penyediaan; ikan dan makanan laut lain digemari juga. Masakan Sichuan sangat popular dalam kalangan orang yang menggemari makanan berperisa kuat.
Beijing
Gabungan rasa dari seluruh pelosok dunia, disediakan dengan cermat dan teliti; hidangan menggabungkan warna, bentuk, rasa dan nutrisi yang kebanyakannya ringan dan lembut.
Bahan-bahan yang dikeringkan dan diawet merupakan bahan-bahan penting di dapur Hakka; kebanyakan hidangan Hakka berperisa kuat (bakar, berperisa, cukup masak, masin, berlemak).